Sakit SendiRheumatoid arthritis adalah penyakit kronik yang menyebabkan kesakitan, kekejangan, bengkak, dan terbatas dalam melakukan sebarang gerakan dan fungsi sendi berganda. Walaupun sendi adalah bahagian tubuh utama terjejas oleh RA, keradangan boleh berkembang di dalam organ-organ lain juga. Penyakit ini biasanya memberi kesan kepada wanita dua kali ganda lelaki.“SENDI bahu saya menjadi ketat dan sakit ………” Itulah gejala utama apabila seseorang mengidap penyakit sakit sendi bahu yang kronik dikenali sebagai ‘frozen shoulder’.
Dua gejala utama penyakit ini ialah sakit dan kaku pada sendi bahu menyebabkan pergerakan tangan pada sendi bahu terjejas teruk.
Pada malam, sakit berdenyut-denyut pada bahu akan bertambah kuat, terutama ketika tidur mengiring pada sebelah bahu yang sama.

Penyakit ini bukan saja memberi rasa sakit, malah akan menyebabkan status hilang upaya kerana pesakit tidak mampu menggunakan tangannya untuk melakukan aktiviti atau menjalankan fungsi harian mereka.
Ramai mengidap sakit sendi bahu kronik ini tetapi tidak ramai mendapat rawatan berkesan kerana agak kompleks dan kebanyakan doktor kurang jelas apakah strategi rawatan paling berkesan.Gejala sakit sendi bahu 

 • Sendi yang kaku atau ketat dan sakit bila digerakkan.
 • Sakit berdenyut, terutama pada waktu malam.
 • Otot di sekeliling sendi bahu sakit bila dipicit.
 • Ada bunyi “klik” pada sendi bahu jika digerakkan.
 • Julat pergerakan sendi bahu terhad seperti tidak mampu mengangkat tangan lebih daripada paras bahu dan tidak boleh memusing tangan atau mencapai objek daripada belakang 


  Sakit bahu yang kronik boleh menyekat pergerakan sendi bahu 
  Oleh kerana dua pergerakan ini adalah pergerakan paling asas pada sendi bahu, maka sakit sendi bahu akan menjejaskan aktiviti dan fungsi harian seseorang. 

  Aktiviti seperti mengangkat akhbar untuk dibaca, menyikat rambut, menyidai pakaian, membuka coli daripada belakang, menggaru belakang belikat, mencapai barang di belakang, membuka baju keluar ikut kepala juga menjadi sukar. Pesakit akan rasa kecewa bila menjadi orang yang hilang upaya. 

  Secara ringkasnya pergerakan terhad pada sendi bahu boleh disebabkan oleh rasa sakit pada bahu, ototnya yang lemah atau parut yang melekat pada sendi bahu (fibrosis kapsular) atau campuran semuanya. 

  Jika komponen utama yang mengehadkan pergerakan sendi bahu dapat dikesan, rawatan spesifik boleh diberikan kepada pesakit. 


  Mekanisma sakit bahu yang kompleks 

  Mekanisma sakit bahu kronik amat kompleks. Biasanya sakit ini membabitkan beberapa mekanisma secara serentak. Sakit pada sendi bahu tidak semestinya artritis atau keradangan sendi bahu. Sebenarnya sakit dan kaku sendi bahu mempunyai banyak penyebab lain yang lebih lazim. 

  Kajian dari Unit Kesakitan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian, Kelantan menunjukkan bahawa lebih 60 peratus pengidap sakit dan kaku sendi bahu disebabkan oleh otot di sekelilingnya yang kejang dan sakit; dinamakan sindrom miofasial. 

  Hampir 70 peratus pesakit pula mempunyai masalah keradangan pada tendon (tendinitis ) di sekeliling sendi bahu. Kurang 10 peratus pesakit pengidap sakit bahu kronik disebabkan oleh penyakit artritis sendi bahu. 

  Ini menunjukkan penyebab utama sakit sendi bahu adalah kecederaan pada struktur di luar sendi berkenaan. 

  Semua penyebab ini memberikan rasa sakit yang nyata pada bahu dan perlu diberikan rawatan khusus. 

  Doktor yang merawat perlu bijak membezakan antara satu sebab dengan yang lain untuk rawatan yang lebih objektif. Jika tidak rawatan yang diberikan akan tersasar dan kesakitan dialami pesakit terus berpanjangan. 


  Penyebab sakit sendi bahu kronik 
 • Kecederaan secara langsung pada sendi bahu
 • Kecederaan berhampiran bahu, seperti kepatahan lengan, tulang selangka
 • Jangkitan kuman dalam sendi bahu
 • Jangkitan virus herpes zoster (kayap) berhampiran sendi bahu
 • Masalah perubatan lain seperti kencing manis dan penyakit tisu perantara
 • Sakit sendi kronik seperti osteoartritis dan artritis reumatoid
 • Strok
 • Penyakit cakera tergelincir dan sendi faset pada tulang leher
 • Sendi bahu tidak bergerak dalam masa yang lama 


  Rawatan yang mujarab 

  Kunci utama untuk mendapat rawatan mujarab ialah mengenal pasti mekanisma yang menyebabkan sendi bahu menjadi sakit dan kaku. Jika doktor hanya memikirkan artritis dalam sendi, besar kemungkinan rawatannya akan gagal. 

  Rawatan untuk sindrom miofasia pada otot bahu dan keradangan tendon pada otot bahu perlu diberikan perhatian lebih kerana kedua-duanya lebih kerap berlaku. 

  Kejayaan rawatan adalah berbeza dan amat bergantung kepada kemahiran, teknik terbaru, kecekapan diagnosis dan teknologi sokongan seperti mesin radiofrekuensi. 

  Rawatan yang tepat mampu memberi kelegaan sehingga 50 peratus kepada pesakit. 

  Secara ringkasnya strategi rawatan sakit sendi bahu adalah seperti berikut; 
 • Suntikan pada titik rangsangan atau radiofrekuensi pada otot bahu yang sakit dan kejang
 • Suntikan steroid pada tendon otot yang berlaku keradangan
 • Rawatan radiofrekuensi pada saraf supraskapular untuk membantut isyarat sakit dari bahu
 • Mobilisasi sendi bahu secara pasif dan pesakit diberikan bius setempat
 • Suntikan ubat pelincir atau steroid dalam sendi bahu
 • Rawatan radiofrekuensi pada cakera tergelincir atau sendi faset leher jika berkaitan
 • Fisioterapi 

 • Ubat penahan sakit dan pelembut otot


 • Tetapi adakah kita hanya mahu bergantung kepada ubat semata-mata walhal kita boleh mengambil supplemen tambahan untuk mengatasi serta mengurangkan kesakitan ini


  Diasaskan pada tahun 1965, Shaklee merupakan syarikat pertama di dunia yang memperolehi pensijilan "Climate Neutral'' dan mengimbangi sepenuhnya pembebasan CO2 sekaligus menghasilkan impak sifar ke alam sekitar.


  OmegaGuard mengandungi paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh itu ia mampu memelihara fungi-fungsi sendi (artritis) dengan cara mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Selain dari memelihara fungsi-fungsi sendi, ia juga berupaya mencegah gout  Advance Joint Health Complex (AJHT) mengandungi ekstrak Boswellia dan merupakan ramuan yang dirumus secara khas untuk menggalakkan mobiliti, meningkatkan fleksibiliti, meningkatkan fungsi sendi serta menyokong kesihatan sendi untuk jangka masa panjang. 

  OsteMatrik pula berfungsi sebagai technician iaitu memperbaiki kekejangan serta kekebasan yang mana pengambilan 600 mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan artritis.


  OmegaGuard: RM132.00
  AJHT:               RM120.00
  OsteMatrik:      RM61.00  Anda juga boleh melihat Pakej Set Asas Shaklee saya jika merasakan Pakej di atas tidak menepati bajet anda..


  Dan jika anda masih lagi ragu-ragu, tidak tahu bagaimana ingin membuat pilihan, anda boleh menghubungi saya dengan kadar segera bagi mendapatkan sebarang rundingan atau konsultansi dan mengikut bajet cadangan anda. Untuk maklumat lanjut hubungi:

  NURHANIM MOHAMED NOOR
  SHAKLEE ID: 1076274
  NO. HANPHONE: 010-9333205
  FB:  Nur Hanim 


  “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!

  Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

  NURHANIM MOHAMED NOOR
  SHAKLEE ID: 1076274
  NO. HANPHONE: 010-9333205
  FB:  Nur Hanim 

  No comments:

  Post a Comment