Kesan Vitamin E
Vitamin E adalah vitamin yang larut dalam lemak. Ia didapati dalam banyak makanan termasuk minyak sayur-sayuran , bijirin , daging, ayam , telur, buah-buahan, sayur-sayuran, dan minyak germa gandum. Ia juga boleh didapati sebagai tambahan.


Vitamin E digunakan untuk merawat kekurangan vitamin E , yang jarang berlaku , tetapi boleh berlaku pada orang dengan gangguan genetik tertentu dan dalam yang sangat rendah -berat bayi pra-matang .


Sesetengah orang menggunakan vitamin E untuk merawat dan mencegah penyakit-penyakit jantung dan saluran darah termasuk pengerasan arteri , serangan jantung , sakit dada, sakit kaki kerana arteri tersumbat, dan tekanan darah tinggi.


Vitamin E juga digunakan untuk merawat diabetes dan komplikasinya. Ia digunakan untuk mencegah kanser, terutamanya paru-paru dan kanser mulut di kalangan perokok ; kanser kolorektal dan polip dan gastrik , prostat, dan kanser pankreas.


Sesetengah orang menggunakan vitamin E untuk penyakit otak dan sistem saraf termasuk penyakit Alzheimer dan dementias lain, penyakit Parkinson, kekejangan malam , sindrom kaki resah , dan untuk epilepsi, bersama-sama dengan ubat-ubatan lain . Vitamin E juga digunakan untuk chorea Huntington , dan gangguan lain yang melibatkan saraf dan otot .


Wanita menggunakan vitamin E untuk mencegah komplikasi dalam kehamilan lewat akibat tekanan darah tinggi (pra- eklampsia ) , sindrom prahaid ( PMS) , tempoh menyakitkan , sindrom menopaus , hot flashes yang berkaitan dengan kanser payudara, dan sista payudara.


Kadang-kadang vitamin E digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan bahaya rawatan perubatan seperti dialisis dan radiasi. Ia juga digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan sampingan yang tidak diingini ubat-ubatan seperti keguguran rambut pada orang mengambil doxorubicin dan kerosakan paru-paru pada mereka yang mengambil amiodarone.


Vitamin E kadang-kadang digunakan untuk meningkatkan ketahanan fizikal , meningkatkan tenaga, mengurangkan kerosakan otot selepas senaman, dan meningkatkan kekuatan otot.


Vitamin E juga digunakan untuk katarak , asma , jangkitan pernafasan , gangguan kulit, penuaan kulit , selaran matahari , cystic fibrosis, kemandulan , mati pucuk , sindrom keletihan kronik ( CFS) , ulser peptik, untuk penyakit keturunan tertentu dan untuk mengelakkan alahan.


Sesetengah orang memohon vitamin E untuk kulit mereka untuk memastikan ia daripada penuaan dan untuk melindungi daripada kesan kulit bahan kimia yang digunakan untuk terapi kanser ( kemoterapi ).


Persatuan Jantung Amerika menyarankan mendapatkan antioksidan, termasuk vitamin E, dengan memakan diet yang tinggi seimbang dalam buah-buahan , sayur-sayuran , dan bijirin penuh dan bukan daripada makanan tambahan sehingga lebih yang diketahui tentang risiko dan faedah mengambil makanan tambahan.Bagaimana ia berfungsi?

Vitamin E adalah vitamin penting yang diperlukan untuk fungsi yang betul banyak organ-organ dalam badan. Ia juga merupakan antioksidan. Ini bermakna ia membantu melambatkan proses yang merosakkan sel-sel .


Hubungi saya dengan kadar segera bagi mendapatkan sebarang rundingan atau konsultansi dan mengikut bajet cadangan anda. Untuk maklumat lanjut hubungi:

NURHANIM MOHAMED NOOR
SHAKLEE ID: 1076274
NO. HANPHONE: 010-9333205
FB:  Nur Hanim 


“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!

Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

NURHANIM MOHAMED NOOR
SHAKLEE ID: 1076274
NO. HANPHONE: 010-9333205
FB:  Nur Hanim 

No comments:

Post a Comment