Paras Hemoglobin Rendah Ketika Mengandung

Assalamualaikum dan selamat pagi kawan-kawan semua serta para pembaca sekalian, kalau d entry yang lepas saya telah ceritakan mengenai kebaikan serta manfaat Vitalea Iron Formula (Klik di sini) serta kebaikan B-Complex bagi ibu-ibu yang sedang mengandung serta sesuai untuk ibu-ibu yang melakukan proses penyusuan bayi (Klik di sini).. kali saya nak cerita pula apa akan terjadi jika paras hb rendah dalam ibu mengandung.


Apa itu paras hb rendah? Hb atau dengan nama panjangnya ialah hemoglobin yang mana ia merupakan protein yang kaya akan zat besi. Ia memiliki daya gabung terhadap oksigen dan dengan oksigen itu membentuk oksihemoglobin di dalam sel darah merah. Melalui fungsi ini, oksigen akan di bawa dari paru-paru ke jaringan-jaringan (Evelyn,2000). Hemoglobin merupakan molekul yang terdiri dari kandungan heme (zat besi) dan rantai polipeptida globin (alfa,beta,gama, dan delta), berada di dalam eritrosit dan berfungsi untuk mengangkut oksigen. Kualiti darah ditentukan oleh kadar haemoglobin. Stuktur Hb dinyatakan dengan menyebut jumlah dan jenis rantai globin yang ada. Terdapat 141 molekul asama amino pada rantai alfa, dan 146 mol asam amino pada rantai beta, gama dan delta.


Hemoglobin terdapat dalam sel-sel darah merah dan merupakan pigmen pemberi warna merah sekaligus pembawa oksigen dari paru-paru ke seluruh sel-sel tubuh. Setiap orang harus memiliki sekitar 15 gram hemoglobin per 100 ml darah dan jumlah darah sekitar lima juta sel darah merah per millimeter darah. Hemoglobin dapat diukur secara kimia dan 56 jumlah Hb/100 ml darah dapat digunakan sebagai indek kapasitas pembawa oksigen pada darah.


Kekurangan paras hemoglobin dalam darah akan menyebabkan berlakunya anemia di mana pesakit mempunyai tanda – tanda seperti lelah, sesak nafas, pucat serta pening.  Bagi ibu-ibu mengandung, kekurangan paras hemoglobin dalam darah merupakan suatu petanda yang tidak baik bukan sahaja di awal kehamilan malah juga sehinggalah kelahiran bayi.


Paras hemoglobin yang rendah ketika mengandung akan memberi kesan-kesan seperti berikut kepada bayi:

·  Keguguran bayi – jika jantung tidak dapat terbentuk dengan sempurna akibat kekurangan paras hemoglobin
·   Kecacatan bayi – Pembentukan jantung berlaku dengan sempurna tetapi jika darah terlampau cair akibat kekurangan paras hemoglobin akan mengakibatkan pembentukan organ terbantut (kaki, tangan)
·   Kurang pandai – Situasi ini berlaku apabila pembentukan perkembangan otak bayi adalah perlahan disebabkan oleh kekurangan paras hemoglobin akan mengakibatkan bayi kurang pandai..


Bagaimana pula dengan ibu yang mempunyai kandungan paras hemoglobin yang rendah?

·    Kekurangan paras hemoglobin akan menyebabkan si ibu berasa cepat pening, letih, kadang-kadang akan mengalami sesak nafas, jantung bergerak lebih laju, berdebar-debar
·  Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru-paru, buah pinggang dan boleh membawa maut jika mempunyai kadungan paras hemoglobin yang rendahBagaimana Vitamin Shaklee dapat membantu mengatasi kekurangan paras hemoglobin dalam darah?


Vitalea Iron Formula mempunyai 28 jenis mineral (Klik di sini) dan tablet Vitalea ini disaluti sengan serbuk nutrisi – Spirulina dan dihasilkan melalui kaedah terkini dan teknologi yang eksplosif yang disebut sebagai expolab. Antara nutrisi yang terdapat dalam Vitalea ialah:


Asid folik – kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulser mulut, kesihatan kulit


Copper – membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan masalah kebengkakan.

Klik di sini untuk mengetahui nutrisi lain yang terdapat dalam Vitalea Iron Formula

Selain itu, Vitamin BComplex juga membantu dalam menangani masalah kekurangan paras hemoglobin ketika mengandung kerana mempunyai kesemua 8 vitamin – B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana yang dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)

Antara manfaat utama:

1.    Menukar makanan kepada tenaga - Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat serta protein kepada tenaga dan sekali gus mengurangkan masalah keletihan

2.  Melawan tekanan - Memastika kesihatan saraf, sekali gus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan serta imsomnia

3.    Membantu tumbesaran - Menggalakkan tumbesaran yang sihat serta normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otot atau tulang belakang

4.  Membaiki rambut beruban dan gugur - Membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut

5. Baik untuk mata - Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkuatkan daya ingatan

6.    Mencegah anemia - Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang circulation darah dalam tubuh, meredakan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut

7. Meredakan senggugut - Redakan kerisauan, keletihan terutamanya bagi yang menghadapi PMS yang teruk

8.  Mencegah perlcche - Dikenali sebagai kerekahan mulut, mencegah jangkitan lidah, nafas berbau

9.     Detoktifikasi - Meredakan alahan


Kami akan hantar pesanan terus ke pintu anda dengan kadar segera.

Hubungi saya dengan kadar segera. Jika anda mempunyai bajet yang terhad, silalah berhubung dengan saya untuk mendapatkan rundingan harga yang terbaik.. Anda buat, anda dapat.. Tak rugi mencuba..

Nama: Hanim
Emel: nur_galaxy@yahoo.com
Phone/message/wassap: 010-9333205
< 
“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!
Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia
masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

No comments:

Post a Comment